Συμπληρωματικές οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για την εποχική γρίπη

Ακολουθεί απόσπασμα του με Αρ. Πρωτ. Γ1α/Γ.Π.οικ. 6781
εγγράφου του Υπουργείου Υγείας.

   Σύμφωνα με τα δεδομένα της επιτήρησης της εποχικής γρίπης του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναμένεται αυξητική τάση στα κρούσματα της εποχικής γρίπης τις επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, στην Ελλάδα αναμένεται η κυκλοφορία του στελέχους Α(Η3Ν2), όπως επίσης και του στελέχους Α(Η1Ν1)pnd09 και του στελέχους τύπου Β.
   Επισημαίνεται ότι το εμβόλιο παραμένει το καλύτερο προληπτικό μέτρο για τη γρίπη, αφού καλύπτει τα στελέχη Α(Η1Ν1)pnd09 και τύπου Β και ενδεχομένως, μέσω της παραγωγής αντισωμάτων με διασταυρούμενη ανοσία, να προστατεύει από σοβαρή νόσο και από το διαφοροποιημένο στέλεχος Α(Η3Ν2).
   Σε συνέχεια των ανωτέρω είναι σημαντικό να ενταθούν τα προληπτικά, διαγνωστικά και θεραπευτικά μέτρα κατά της εποχικής γρίπης και ιδιαίτερα τα ακόλουθα:

  • Εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης στις ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού καθ’ όλη τη διάρκεια του φετινού κύματος γρίπης.
  • Για τα άτομα υψηλού κινδύνου, και ιδιαίτερα όταν ο εμβολιασμός διενεργήθηκε κατά την έναρξη της περιόδου της εποχικής γρίπης, είναι πιθανόν για τη διατήρηση επαρκούς επιπέδου αντισωμάτων να χρειαστεί επαναληπτική δόση, κατόπιν συνεννόησης με το θεράποντα ιατρό.
  • Οι αρμόδιες Υπηρεσίες για την ενημέρωση του κοινού να μεριμνήσουν για τη διοργάνωση παρεμβάσεων ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με:
i) Την ανάγκη συνέχισης τους εμβολιασμού κατά της εποχικής γρίπης ακόμη και κατά τη διάρκεια του επιδημικού κύματος εποχικής γρίπης, λαμβάνοντας υπόψη ότι απαιτείται περίοδος περίπου 2 εβδομάδων για την ανάπτυξη αντισωμάτων.
ii) Τη λήψη μέτρων υγιεινής, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών, την κάλυψη του βήχα ή του φτερνίσματος, τον αερισμό των χώρων, την αποφυγή συγχρωτισμού, και την τήρηση των κανόνων αναπνευστικής υγιεινής.
iii) Την ανάγκη έγκαιρης αναζήτησης ιατρικής συμβουλής σε περίπτωση παρατεταμένων ή σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης ακόμη και σε άτομα που δεν ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου και την έγκαιρη λήψη αντιϊκών φαρμάκων μετά από ιατρική συμβουλή.
iv) Την ανάγκη οικιοθελούς απομόνωσης (π.χ. από το σχολείο ή την εργασία) για τα άτομα με συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.


ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ
επιμέλεια: Κώστας Μυλωνόπουλος

  Στην παρουσίαση που ακολουθεί, όπως αναφέρεται και στον τίτλο της, μαθαίνουμε για τη νέα γρίπη: τι είναι η νέα γρίπη, τι είναι οι ιοί, πως μεταδίδεται ο νέος ιός, ποια τα  συμπτώματά της, υπάρχει θεραπεία και πως προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους άλλους. 
  Η παρουσίαση δημιουργήθηκε για το 63ο Γυμνάσιο Αθηνών το 2009 και επικαιροποιήθηκε το 2012 για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Λουτρακίου (http://1dim-loutr.kor.sch.gr/home.htm).
https://docs.google.com/file/d/0B3INc7b2aeOaTTRuSFc2SlpiSDQ
Πατήστε στην εικόνα για εμφάνιση του αρχείου σε μορφή εγγράφου Acrobat Reader μέσω του Google Drive