Θεματική εκδήλωση σχετικά με τη Βία

 
Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2016 στο Αμφιθέατρο "Ευστάθιος Χρήστου Ψυχογιός" του διδακτηρίου του Γενικού Λυκείου Αγίων Θεοδώρων, μία θεματική εκδήλωση σχετικά με τη Βία: ενδοοικογενειακή, ενδοσχολική, φυλετική και κοινωνική.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων κατά της πρόληψης της ενδοσχολικής βίας (bullying) και των δράσεων κατά του ρατσισμού. Επιπρόσθετα όμως, στο πλαίσιο της ενεργής παρουσίας του σχολείου και συμμετοχής στα δρώμενα της τοπικής μας κοινωνίας, το Γενικό Λύκειο Αγίων Θεοδώρων είχε τη μεγάλη χαρά και τιμή να φιλοξενεί τον κ.Νίκο Δενδρινό με την ιδιότητά του ως συγγραφέα του βιβλίου "Ο Παρείσακτος", στο οποίο πραγματεύεται μέσα από προσωπικά του βιώματα -στη δύσκολη μεταπολεμική και μετεμφυλιακή δεκαετία του ΄50- το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας.

Η παρουσίαση περιελάμβανε τραγούδια με θέμα την ενδοοικογενειακή και ενδοσχολική βία υποτιτλισμένα σε ελεύθερη απόδοση στα ελληνικά, αφήγηση από μαθητές και μαθήτριες της Β΄ τάξης επιλεγμένων αποσπασμάτων από το βιβλίο "Ο Παρείσακτος", με ταυτόχρονη προβολή ενδεικτικών φωτογραφιών από την εποχή και το νησί όπου διαδραματίζονταν τα γεγονότα, σύντομες παρουσιάσεις από μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης για το bullying και τον ρατσισμό, καθώς και ένα δρώμενο με μαθητές και μαθήτριες που είχαν βάψει το μισό πρόσωπό τους σε λευκό ή μαύρο χρώμα. 

Με την ολοκλήρωση της ανάγνωσης των αποσπασμάτων από το βιβλίο του, είχαμε τη χαρά να ακούσουμε και τον ίδιο τον συγγραφέα να αφηγείται ένα απόσπασμα, ενώ στη συνέχεια παρότρυνε τους μαθητές και τις μαθήτριες να του υποβάλλουν τις ερωτήσεις τους. Αν και στην αρχή η συνομιλία με το συγγραφέα ξεκίνησε διστακτικά, η συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι τα αναφερόμενα περιστατικά στις αφηγήσεις που προηγήθηκαν αφορούσαν προσωπικά βιώματα, οδήγησαν σε αρκετές και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις από την πλευρά των παιδιών.

Την επιμέλεια της επιλογής των κειμένων και της διανομής στους αφηγητές είχε η κα.Αγγελική Λάμπρη ΠΕ02. Την επιμέλεια των παρουσιάσεων για την ενδοσχολική βία, το ρατσισμό και το αντίστοιχο δρώμενο είχε η κα.Μαρία Γεωργούση ΠΕ01. Την επιμέλεια της ελεύθερης απόδοσης στα ελληνικά για τα αγγλόφωνα τραγούδια που χρησιμοποιήθηκαν είχαν οι κ.κ.Γιώργος Μανίκας ΠΕ06 και Κώστας Μυλωνόπουλος ΠΕ19. Την επιμέλεια της επεξεργασίας και του υποτιτλισμού των βίντεο και της συνολικής ηλεκτρονικής παρουσίασης είχε ο Διευθυντής του Γενικού Λυκείου Αγίων Θεοδώρων κ.Κώστας Μυλωνόπουλος ΠΕ19.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ.Νίκο Δενδρινό και τη σύζυγό του Λένα για την παρουσία τους στην εκδήλωσή μας, καθώς και για το φωτογραφικό υλικό που μας παρείχαν από την εκδήλωση και ευχόμαστε σύντομα να υπάρξει αφορμή για μία νέα συνάντηση με την εκπαιδευτική μας κοινότητα, που θα αφορά πλέον το επόμενο συγγραφικό του πόνημα.