Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου προς τους μαθητές και μαθήτριες για τις εξετάσεις

Αγαπητά μου παιδιά,
Άλλη μια σχολική χρονιά φθάνει σε λίγο στο τέλος της. Μια διαδρομή που άρχισε τον περυσινό Σεπτέμβριο, για την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, για την καλλιέργεια του πνεύματος αλλά και του ήθους, μια διαδικασία που κατευθύνει σε κοινωνικοποίηση, συνεργατικότητα, φιλία.
Και τώρα είναι μπροστά σας οι εξετάσεις! Μια ξεχωριστή, δύσκολη περίοδος στη ζωή κάθε μαθητή, που απαιτεί λίγη περισσότερη μελέτη με πρόγραμμα και μέθοδο, ψυχραιμία, προσήλωση στο στόχο σας, ετοιμότητα και καλή προετοιμασία.
Η συμμετοχή όλων σας στις εξετάσεις αποτελεί σημαντικό κατόρθωμα από μόνη της, ενώ παράλληλα οι ημέρες αυτές σάς προετοιμάζουν μοναδικά για τις λογής-λογής εξετάσεις, που θα χρειαστεί να δώσετε αργότερα στη ζωή σας και στις δυσκολίες της. Έτσι, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, οι κόποι σας δεν θα έχουν πάει χαμένοι. Θα είναι μια πολύ χρήσιμη εμπειρία για το μέλλον σας.
Θα ήθελα να απευθυνθώ ιδιαίτερα στους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄ Λυκείου, που με τη συμμετοχή τους στις πανελλήνιες εξετάσεις διεκδικούν την είσοδό τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι μια πολύ σημαντική εμπειρία. Η αφετηρία μιάς καινούργιας διαδρομής για το άνοιγμα ενός νέου κόσμου αναζητήσεων και προοπτικών.
Οπλισμένοι με προσδοκίες και υπομονή, δώστε τον αγώνα σας χωρίς άγχος και υπερβολική αγωνία, χωρίς εξάντληση στην καθημερινή κούραση, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σας και στο χαρακτήρα σας, με παρακαταθήκη τις γνώσεις που αποκομίσατε δώδεκα χρόνια στα θρανία. Δείτε με θετική στάση την εμπειρία αυτή, με προσδοκίες και ελπίδα, με όραμα και χαμόγελο. Να θυμάστε πως το μέλλον σας δεν εξαρτάται μόνο από το αποτέλεσμα των πανελλαδικών εξετάσεων. Το ταξίδι της ζωής είναι συναρπαστικό και ελπιδοφόρο, στηρίζεται κυρίως στην ολοκληρωμένη και γερή προσωπικότητα, στη δύναμη του χαρακτήρα και στο ήθος, στους ανθρώπους που αγαπάμε και μας αγαπούν. Περιμένουμε όλοι πολλά καινούργια και διαφορετικά από εσάς, γι΄ αυτό να έχετε αφοσίωση σε αρχές και σε αξίες, προκειμένου, με κόπους αλλά και ανατροπές, να δημιουργήσετε έναν δικαιότερο κόσμο.
Σάς θυμίζω και ένα πολύ σημαντικό εφόδιο που έχετε στη διάθεσή σας: την προσευχή της καρδιάς μας προς τον Θεό Πατέρα, που δίνει ειρήνη, γαληνεμένη συνείδηση, αγωνιστική διάθεση και πραγματική αισιοδοξία. Και μαζί τη Θεία Λειτουργία στις εκκλησιές μας, το μοναδικό προνόμιό μας να ακουμπάμε τις έγνοιες και τις αγωνίες μας στον Χριστό, τον αληθινό Φίλο και Συνοδοιπόρο κάθε νέου ανθρώπου.
Εύχομαι από καρδιάς να ολοκληρώσετε την προσπάθειά σας και να αποδώσουν καρπούς οι κόποι σας. Παρακαλώ τους γονείς σας να σάς στηρίζουν στις επιλογές σας χωρίς πίεση, και τους καλούς εκπαιδευτικούς μας να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για να ανταπεξέλθουν με συνέπεια στο καθήκον τους και πάλι. Σε όλους εύχομαι υγεία και δύναμη, ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός να σας χαρίσει τη φώτιση και τη θέληση για να καταφέρετε να εκπληρώσετε όλα σας τα όνειρα.

Μετά πατρικών ευχών και αγάπης

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
+ Ο ΑΘΗΝΩΝ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ