«ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ» ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ


















Στο αμφιθέατρο του σχολείου μας παρουσιάστηκε στις 30-4ου-2014 το πολιτιστικό πρόγραμμα «Μουσική και Μαθηματικά». Με το εν λόγω πρόγραμμα εξετάσαμε την προέλευση της μουσικής (τα πρώτα ακουστικά έγχορδα όπως ο επτάχορδος Αυλός και η Λύρα ήρθαν από την Κρήτη), επίσης εξετάσαμε την μεγάλη επιρροή του Πυθαγόρα (580πΧ- 500πΧ) στην ιστορική εξέλιξη της μουσικής και είδαμε τα πρώτα ακουστικά πειράματα των Πυθαγορείων, τα οποία οδήγησαν στη σχέση ήχου και αριθμού, για παράδειγμα το μουσικό διάστημα της πέμπτης (δι οξειάν) αντιστοιχεί στο μαθηματικό λόγο 3/2. Στη συνέχεια είδαμε την βιογραφία και το έργο του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη Μάνου Χατζιδάκι
Την εκδήλωση παρακολούθησαν οι μαθητές της Β τάξης Λυκείου, η συνάδελφος Κατερίνα Φάκου, αφού η Α΄ και η Γ΄ τάξη Λυκείου έχουν να αντιμετωπίσουν τις Πανελλήνιες εξετάσεις τους. Οι μαθητές που παρακολούθησαν το πρόγραμμα είχαν αρκετές ερωτήσεις και έκαναν αρκετές παρατηρήσεις στους μαθητές που παρουσίασαν το πρόγραμμα.
Η ομάδα του σχολείου μας συμμετέχει και θα παρουσιάσει το παραπάνω πρόγραμμα στις 8-5ου-2014, στο θέατρο Κορίνθου, στην εκδήλωση που διοργανώνει η Δ. Δ. Ε. του νομού Κορινθίας για τα «20 χρόνια μετά το θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι».

Το πρόγραμμα οργάνωσαν και επιμελήθηκαν η Διευθύντρια του σχολείου Δώρα Μπογιατζιάν ΠΕ05, η εκπαιδευτικός Αγγελική Βλάχου ΠΕ03 και παρουσίασαν οι μαθητές:


Κλασική Κιθάρα

Η Μουσική Στην Αρχαία Ελλάδα

Η Βιογραφία Και Το Έργο Του Μάνου Χατζιδάκι